Wednesday, November 11, 2009

Fest'Napuan (31 oktober - 6 november)

Fest' Napuan
Al jaren vindt er op Vanuatu een festival plaats, genaamd Fest’Napuan. Fest’Napuan is een jaarlijks terugkerend muziekevenement met bandjes uit diverse Melanesische landen. Het festival wordt bezocht door 30.000 man. Dit jaar zal Fest’Napuan worden verrijkt met een Molukse band. De band Mena Muria zal Maluku met een variatie aan lagu2, Molukstalige gospel en soul & funk voor de 1e keer vertegenwoordigen in Vanuatu.

De band Mena Muria bestaat uit muzikanten uit verschillende bands. Een aantal leden van FKMCPR zal gezamenlijk met de band afreizen naar Vanuatu. De voorbereiding voor deze trip begon al in mei jl, maar zaterdag 31 oktober 2009 is het dan toch echt zo ver. Het is niet alleen het begin van een lange trip maar ook het begin van een groots bewustwording/bekendmaking van ons volk in de Pacific. Via deze blog kunt u de trip volgen.

Zaterdag 31 oktober
Vanaf 09.30 komen de muzikanten en de FKMCPR leden incl vrienden en familie die graag mee zouden willen gaan bijeen op Schiphol, waarna de vlucht zal aanvangen om 13.05. De groep muzikanten bestaat uit Rudy de Queljoe (gitarist), Dave Pietersz (gitarist), Geronimo Latumeten (toetsenist), Jozua Imlabla (drummer), Lesli Taihuttu (basgitarist), Jefta Pattiapon (zanger), Mary Tetelepta (achtergrondzangeres), Francine de Queljoe (achtergrondzangeres), Soraya Wattimury (achtergrondzangeres) en Bram Loupatty (achtergrondzanger).

Gelukkig was er de mogelijkheid om 48 uur vantevoren online in te checken. Het is op deze vroege ochtend dus alleen een kwestie van “droppping off the bags” en het paspoort laten zien. De gehele rij die inmiddels is ontstaan om in te checken kunnen we hierdoor voorbij lopen.

Om 12 uur is het dan zover. De groep gaat door de douane; we zijn klaar voor de missie.



Zondag 1 november
Rond de klok van 7 uur in de ochtend komen we aan in Hong Kong. De 11 uur lang durige reis is goed verlopen. Omdat we 16 uur moeten wachten in Hong Kong besluiten we de stad in te gaan. Alhoewel het nog ochtend is in Hong Kong gaat een lekkere maaltijd (peking eend!) van een authentiek restaurant er zonder problemen in.



Het klikt enorm tussen Jefta, Geronimo en het personeel dat ze zonder meer aangenomen zouden kunnen worden. De eerste stap is dan ook het aanbieden van personeelskleding .



De rest van de dag brengen we al zittend bij de Starbucks en





al lopend/dansend door Central City door.





Rond 8 uur gaan we terug naar het vliegveld waar Jefta, Geronimo en Soraya een onverwachts optreden opwacht. Geheel spontaan brengen zij hun zangkwaliteit ten gehore in een Jazz club van het vliegveld. De groove zit erin, laat Fest’Napuan maar komen!

Maandag 2 november – Dinsdag 3 november
Vroeg in de ochtend komen we aan in Brisbane. De zon schijnt aangenaam waar we dan ook volop van proberen te genieten. De stad wordt verkend en het zwembad laten we niet ongebruikt. In de avond komt Lesli aan; de groep is compleet (Gideon en Oom Tommy zitten op dit moment al in Vanuatu).

Dinsdag is opnieuw een dag volop zon. Wetende dat het in Nederland herfst is , genieten we extra lekker van de zon. Gelukkig vertrekken we bijna naar Vanuatu, waar de missie pas begint.

Woensdag 4 november
De reis naar Vanuatu duurt 2 uur en we zijn er helemaal klaar voor.









Om 4 uur komen we aan in Vanuatu. De groep is het over 1 ding eens; het voelt aan als thuiskomen!





We worden opgehaald door Oom Tommy en Oom Morris. Oom Tommy is de contactpersoon van FKMCPR over de gehele Pacific en Oom Morris is de contacpersoon van FKMCPR in Vanuatu. Als eerste worden we gebracht naar on verblijfplaats; het dorp Mele. Mele ligt naast de hoofdstad Port Vila waar het festival zal plaatsvinden. In Mele worden we door de chief en een aantal inwoners verwelkomd met een drankje, een hapje en een welkomstspeech.









Hierna volgt een bezichtiging van onze verblijfplaats hetgeen iedereen bevalt. We verblijven met de gehele groep in een groot huis. Het huis heeft 5 slaapkamers, waarvan er 2 niet beschikbaar zijn. Het grootste gedeelte van de groep zal in de woonkamer slapen.



Iedereen is onder de indruk van het ontvangst en de verblijfplaats.

We kunnen de omgeving nog heel even verkennen maar dan moeten we toch echt naar “kampong” Man Ples waar een andere ceremonie staat gepland.



De sfeer zit er goed in en voor we het weten worden er lagu2 gezongen voordat we de Man Ples ingaan.





De ontvangstceremonie wordt ingeleid door de 3 chiefs: Masilae Vanuariki (Marlesy Latumahina), Manuvasa Riki (Natanael Pietersz), Maraki Manu (Gideon Jonker).



Man Ples wordt grotendeels bewoond door nazaten van de Tongoa Community. Oom Morris, de contactpersoon van FKMCPR is van de Tongoa Community. Middels deze ceremonie willen ze ons van harte welkom heten.







Een voor een worden we ontvangen waarna een speech volgt. En als verrassing zingt Janet, een jonge meid met een mooie stem, Molukse liederen. Bij velen van ons roept dit een zeer emotionele reactie op.



Na overhandiging van een ikat sjaal en een speech van Natanael waarbij de community wordt bedankt voor het ontvangst,





een banner voor de SAP (Shepperd Alliance Pati, een politieke partij die zich oa inzet voor Maluku)



volgen een kava ceremonie



en een optreden van de Mena Muria string band.





Het is een vermoeiende dag voor ons vol eerste indrukken. We raken er niet over uitgepraat. Als afsluiting van de dag hebben we ook nog eens een verlaat diner in Mele.





Alsof de dag nog niet lang genoeg was geweest besluit de band nog 1 maal te repeteren in ons huis na het diner. Ons werd zonet op het laatste moment nog even verteld dat er een optreden staat gepland tijdens het Arts festival op 5 november, morgen dus!







Donderdag 5 november
Vandaag komt er dus een optreden van de Mena Muria band tijdens het Arts festival. De soundcheck staat gepland om 10 uur. Maar we komen er gauw genoeg achter dat planningen niet altijd wordt gevolgd. Het kan elk moment veranderen. Er zal geen soundcheck niet plaatsvinden, waardoor we de kans krijgen om wat te acclimatiseren in Port Vila;







Sterker nog het gehele optreden gaat niet door. Ach ja we maken er ons verder niet druk om. Dit optreden was tijdens een informeel gesprek vastgelegd; dit kan gewoon misgaan. Het belangrijkste zijn de optredens die staan gepland voor Fest’Napuan.

Juist doordat dit optreden niet doorgaat is er een kans voor de band om te repeteren achter het podium waar ze morgen zullen optreden.





De eerste dag gaat snel voorbij. Na het avondeten nemen we onze rust in ons “guesthouse”.

Vrijdag 6 november
Vandaag is de dag dat de band voor het eerst zal optreden. Fest’Napuan duurt 5 dagen lang van 4 tot en met 8 november. Optredens van de band Mena Muria staan gepland op 6en 7 november.

van 4 tot 6 uur wordt er eerst nog gerepeteerd in de studio van Vanessa Quai, een van de meest bekende zangeressen uit de Pacific, http://www.myspace.com/vanessaquai. De repetitie alsmede het festival vinden plaats in Port Vila en omdat we in Port Vila blijven dient iedereen alle spullen mee te nemen.















Na de repetitie was er nog tijd om bij te komen in huize Kaloran. De een was relaxed en kan niet langer wachten





de ander is wat nerveus



Rond 8 uur komen we aan op het festival. Voor ons zal er eerst nog een Tahitiaanse dansgroep optreden





Maar om 9 uur is het dan toch echt zover.



Tijdens de speech van Natanael maakt de band zich klaar. Uiteraard hebben we ook een gift voor de organisatie; een ikat sjaal .





De band wordt aangekondigd en geeft een optreden met alleen lagu2 beginnend met Hena Masa Waja.

Het repetoir: Dihadiratmu (instrumentaal), Hena Masa Waja, Lembe2, Goyang sage, Bapa Tjeda, Huhate, Ambon Manise.

De foto’s spreken voor zich.

















">





























Het optreden is een groot succes gebleken. De organisatie heeft laten weten dat ze zeer blij zijn met dit optreden vol traditionele muziek.

5 comments:

  1. TE GEK MAN ! Jammer dak niet mee kon :P
    Volgende x he ;)

    groetjes
    Mina !

    ReplyDelete
  2. Kwil er ook naar toe want kwil ook CHIEF worden...hahaha

    TOPPIE sdr2!

    ReplyDelete
  3. saaaah chill man!

    Suc6 daar!

    Brian

    ReplyDelete
  4. Hey lieverds,

    Leuk jullie verhalen maar vooral om al die lieve mensen op de foto's te zien. Genietse nog even!!!

    Kus Yvette en geef iedereen daar een dikke knuffel van mij vooral die wespjes hihihih

    ReplyDelete
  5. gaaf....eigenlijk willen we met onze Tifagroep Manggurebe daar ook heen gaan maar hebben helaas de middelen niet voor.

    ReplyDelete