Thursday, November 12, 2009

Fest'Napuan (7 - 8 november)

Zaterdag 7 november
Het tweede van optreden van Fest’Napuan staat alweer voor de deur. In de middag vindt er opnieuw een korte repetitie plaats in de studio van Vanessa Quai.

Vanmiddag heeft Natanael ook een interview met de TV zender Australia Network. Het eerste optreden heeft kennelijk indruk op hen gemaakt. Zij zijn benieuwd naar de plek van Maluku in Melanesie en Natanael legt het ze met alle liefde uit.





Een andere leuke bijkomstigheid is het feit dat we zondag mogen zingen op het festival. De vader van Vanessa Quai gaat over de indeling van de laatste dag van het festival. Er zullen op de laatste dag alleen maar gospelliederen worden gezongen en volgens het programma staan we niet ingepland. Maar hier komt de flexibele planning van Vanuatu weer om de hoek kijken . Als we het leuk vinden om zondag op te treden dan zal hij ervoor zorgen dat we gedurende de dag ingepland worden. De band is enthousiast, dus waarom niet!

Rond de klok van 7 uur zijn we al aanwezig om de band Spacifix te zien. De leden van deze band verblijven net als wij in Mele. De band komt uit Australie en bestaat uit leden afkomstig uit El Salvador, Zuid-Afrika en Tonga. Na deze band moet Mena Muria optreden.





Volgens de planning zou de band om 20.30 moeten spelen. Maar zoals eerder aangegeven kent men in Vanuatu niet echt een strakke planning. De band Spacifix, die om 19.30 zou beginnen, kan pas spelen om 20.30. Daarna komt er nog een optreden van een Maori dansgroep







Met een uitloop van ongeveer 1,5 uur is het weer aan de band Mena Muria. Uiteraard zal onze vierkleurenvlag weer op het podium wapperen.



Zoals afgesproken zullen vandaag alleen funky nummers worden gespeeld en leadzanger Jefta is into the groove.



Met de nummers, Rock With You, Let’s Do It Again, Knock on Wood, Superstitious, Ain’t no Stoppin’ Us Now, I Want You Back sweept hij het publiek aardig op. Het ziet ernaar uit dat het optreden van vanavond weer zal slagen.







Zelfs de kinderen schromen zich niet om te dansen op het kleine podium.







Als verrassing zal Janet, de zangeres die in Man Ples Molukse liederen had gezongen voor ons, meezingen met de band. Op haar eigen verzoek zingt ze “La Bamba” en het publiek vindt het helemaal te gek.



Alle optredens zijn trouwens live te horen via diverse radiozenders in de Pacific. Hieronder een stukje van de intro van het tweede optreden:

http://blogs.radioaustralia.net.au/pacificbreak/2009/11/10/mena-muria-malukumoluccas/

Omdat het opnieuw een geslaagde avond is geworden, besluiten we kava te kopen en met zijn allen te drinken op deze avond. De kava bevalt Geronimo, Soraya en Jozua zeer goed en raakt eerder op dan verwacht. Oom Morris en Tante Maraia kijken er helemaal van op. Ze dachten eerder dat het niet op zou raken omdat de meesten van de groep geen kava gewend zijn. Maar het tegendeel is waar.











Zondag 8 november
In de ochtend repeteert de band nog een aantal gospelnummers en om 4 uur besluiten we richting Port Vila te vertrekken.

Repetoir: Dihadiratmu (instrumentaal), Iring Dikau, Sohbat, Api Indjil















In het begin had het publiek een afwachtende houding en zat men voornamelijk verspreid over het veld. Maar na het eerste instrumentale nummer begint het publiek zich te langzaamaan te scharen voor het podium. De gospelliederen worden zowel in het Maleis als in het Engels gezongen.

Dit laatste optreden tijdens het festival is voorbij. Blijdschap en tevredenheid heerst. Het wordt tijd voor een groepsfoto.





Moe maar voldaan verzamelt de groep zich om terug te keren naar Mele waar ons een gezamenlijk diner met de Spacifix band en solozanger Mark Lowndes staat te wachten. Ze gaan morgen nl. alweer terug naar Nieuw Zeeland.







We keren terug naar Mele via een kava bar (Nakamal). Er moet eerst nog worden getoast op een succesvol festival.









Daar aangekomen krijgen we te horen dat er een aantal ministers aanwezig zijn. De ministers willen graag voorgesteld worden aan de groep; wat volgt is dan ook een voorstelronde. De groep is verbaasd over de “dresscode” van de ministers: highly casual!





Rond 8 uur zijn we terug in Mele voor het gezamenlijke avondeten. Na een aantal speeches en een afscheidslied van de Spacifix genieten we van een heerlijke maaltijd die is klaargemaakt door de heren van de Mele (traditie )





















Uiteraard moet Maluku ook van zich laten horen en uiteindelijk wordt het een feestje.





















De avond sluiten we in onze guesthouse af met een cursus ananas snijden voor Jefta. Er is niets zo lekker als een schijfje ananas voor het naar bed gaan.







No comments:

Post a Comment